środa, 10 maja 2017

Kürtőskalács – węgierski smakołyk


Kürtőskalács to typowo węgierski rodzaj ciasta, które można skosztować podczas różnych festiwali, jarmarków, czy też na bazarach. 

Przygotowywany jest z ciasta drożdżowego, które po rozciągnięciu w paski nawijane jest na walec i pieczone na żarze.
 

Podczas pieczenia paski sklejają się, a cukier, którym posypane jest ciasto karamelizuje się tworząc chrupiącą i błyszczącą polewę.

Na koniec złotobrązowe, jeszcze gorące ciasto obracane jest w  nadających mu różne smaki dodatkach.

Kürtőskalács w 2015 r. trafił na listę Hungarikum - wartości charakterystycznych tylko dla Węgier.



Spacerując dziś główną ulicą miasta Mezőkövesd natknęłam się na nowy sklep, w którym można kupić ten specjał prosto z ulicy. Sprzedawany jest tu w kilku smakach: waniliowym, cynamonowym, kakaowym, kokosowym i orzechowym.


 Adres: ul. Mátyás király 111-113, cena: 500,- Ft/szt.