Zupa rybna (halászlé)
to jedna z tradycyjnych potraw
węgierskich. Wczoraj postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście zupa rybna
podawana w zajeździe „Halászcsárda” położonym w miejscowości Tiszacsege nad Cisą jest rzeczywiście taka
pyszna, jak twierdzą moi znajomi, którzy jeżdżą tam często na obiad pomimo
sporej jednak odległości.
Z Mezőkövesd można tam dojechać albo
przez Tiszafüred (60 km), przekraczając rzekę mostem, albo bliższą drogą przez Mezőcsád (40 km) przeprawiając się przez rzekę promem w
Tiszacsege. Zajazd znajduje się tak blisko promu, że widać go z okna
restauracji.
Pomimo zimowej
pory zajazd pełen był gości, od razu rzuciła mi się w oczy duża liczba
kelnerów, jeden z nich stał cały czas przy drzwiach wejściowych kierując
przybywających do wolnych stolików.
Potraw rybnych w karcie było sporo, serwowane
siedzącym przy sąsiednich stolikach klientom wyglądały bardzo wykwintnie, ale
ja zdecydowałam się na zupę rybną, którą podano mi w tradycyjnym kociołku. Obsługa
była błyskawiczna, a zupa naprawdę pyszna. I bez ości.
Fanom węgierskiej
kuchni bardzo polecam to miejsce, z zastrzeżeniem, że trzeba jednak przygotować
się na dość wysokie ceny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz